Tata is na het sluiten van de Limburgse mijnen en de Twentse textielindustrie, zo ongeveer de enige grote ruwe industrie die ons land na 100 jaar nog rijk is. De vraag naar hoogwaardig ijzer is dan ook niet het probleem. ‘De uitdagingen’, zoals onze begeleidster deze middag uitlegt, zijn vooral het klimaatakkoord en de woonomgeving.
Waterstofroute
Dat maakte de bustour over het 750 hectare grote terrein (en later nog een rondleiding door een van de vele fabriekshallen) extra interessant. Want hoe ga je als vervuilende staalfabrikant nog voor 2030 over op de productie van groen staal via de waterstofroute? Waar haal je de miljarden vandaan? Hoe overtuig je de overheid hieraan mee te betalen? Hoe regel je vergunningen bij de gemeente? Hoe ga je om met een boze Wijkraad en omwonenden die ondanks de groene ambities nog tientallen jaren overlast zullen ervaren.
Achtertuin
Goed Contact kreeg tijdens de toer over het indrukkende fabrieksterrein de antwoorden op deze moeilijke vragen. Heel interessant om te zien en te horen hoe zo’n grote industrie in onze achtertuin wordt gerund en de duurzame transitie komende jaren hoopt te maken.
Bedrijfsbezoek
Hopelijk zien we jullie snel bij een nieuw interessant bedrijfsbezoek!
Wendy, dank weer voor de goede organisatie.